Herzlich tut mich verlangen

Herzlich tut mich verlangen

BWV 727 uitgevoerd door Matthias Havinga
St.-Bavokerk, Haarlem

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

Gered!

We kennen dit stuk mede dankzij de Wachters der Verkeerswegen

Deze koraalbewerking is compact, veelzijdig, en toch expressief. Herzlich tut mich verlangen staat erboven, en dat is één van de ongeveer 24 koraalteksten die rond 1739 op deze melodie werden gezongen. Bach versterkt het klagende karakter van het lied met zuchtende dissonanten en expressieve harmonische kleuren, zonder zich daarbij op één bepaalde tekst te richten.

Er moeten veel meer van dit soort beknopte koraalbewerkingen zijn geweest, maar door oorlogen en andere tumultueuze ontwikkelingen in de Europese geschiedenis hing het voortbestaan van niet gedrukte muziek vaak aan een zijden draadje.

Dit stuk van Bach is bewaard in twee verzamelhandschriften, die zich bevinden in Berlijn en Nederland. Dat in Berlijn had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo maar vernietigd kunnen worden. Het handschrift uit het Nederlands Muziekinstituut werd in 1902 op een veiling door een Nederlandse verzamelaar gekocht. Die stelde het vervolgens beschikbaar aan onderzoekers. En toen ging het in de Eerste Wereldoorlog bijna mis. Het manuscript was toen uitgeleend aan de Franse musicoloog André Pirro. Hij bestudeerde Bach en andere Duitse barokmuziek. Pirro schreef in 1914 een kaartje aan de eigenaar: hij had het handschrift “gedurende enkele dagen in september 1914 in bewaring geplaatst bij een post van de Wachters der Verkeerswegen in Curel (Haut-Marne). Het scheelde maar weinig of dit kostbare monument van de Duitse kunst was door Duitse handen vernietigd, zoals eerder al zonder enige militaire reden gebeurde met de familieportretten en -herinneringen die de biograaf van Bach, van Schütz en van Buxtehude die hier schrijft zo onvoorzichtig was geweest achter te laten in zijn ouderlijk huis in Wustweiler nabij Saargemünd, waar hij geloofde dat de Duitse oprechtheid en rechtvaardigheid zijn meest dierbare bezittingen zouden hebben beschermd.” Gelukkig was hij deze keer wijzer, wisten de Wachters der Verkeerswegen het kostbare manuscript veilig te stellen en ligt het nu veilig in Den Haag.

Orgel
Deze opname is gemaakt op het beroemde Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem. Het is een zeer bijzonder instrument uit 1738. Zowel Georg Friedrich Händel als Wolfgang Amadeus Mozart reisden naar Haarlem af om dit orgel te bespelen! Händel was erg gecharmeerd van het bijzondere Vox Humana-register. Het orgel telt ruim 5000 pijpen, verdeeld over 64 registers, en heeft drie manualen en pedaal.

BWV
727
Titel
Herzlich tut mich verlangen
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Jaartal
ca. 1708-1714
Stad
Weimar

Achtergrondvideo's

Organist Matthias Havinga

“Matthias Havinga over de eerste keer dat hij dit stuk speelde - als tiener, als pianist.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

  • Publicatiedatum
    7 april 2017
  • Opnamedatum
    21 september 2016
  • Locatie
    Sint-Bavokerk, Haarlem
  • Organist
    Matthias Havinga
  • Orgel
    Christian Müller, 1738
  • Regie
    Bas Wielenga
  • Muziekopname
    Guido Tichelman, Bastiaan Kuijt
  • Audiomontage -en mix
    Guido Tichelman
  • Camera
    Bas Wielenga, Jeroen Simons
  • Licht
    Gregoor van de Kamp
  • Interview
    Onno van Ameijde, Marloes Biermans
  • Productie
    Jessie Verbrugh

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!