Nun freut euch, lieben Christen g'mein

Nun freut euch, lieben Christen g'mein

BWV 734 uitgevoerd door Erwin Wiersinga
Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof

Achter de muziek

Verhaal
Verhaal
Achtergrondvideo's
Achtergrondvideo's
Credits
Credits

Vrolijke sprongen

De vreugde van Advent dwarrelt onstuitbaar rond.

Er gaan maar weinig koraalbewerkingen zo vlug voorbij als deze. Als een razende speelt de rechterhand een lange sliert zestiende noten. Eronder klinkt een nogal unieke linkerhand, erg springerig voor een basso-continuo-lijn. Daartussen, in de tenor – gespeeld door het pedaal - ligt de koraalmelodie, die in de zestiende eeuw werd geleend van een ander lied van Luther en die nog elders opduikt in Bachs oeuvre, bijvoorbeeld in het Weihnachts-Oratorium en cantate BWV 6. Zo onstuimig als het perpetuum mobile in de bovenste partij lijkt, zo zorgvuldig heeft Bach het opgezet. Hij lijkt te zijn begonnen met een motiefje dat Samuel Scheidt in 1624 omschreef als imitatio violistica, een manier om op het klavier vier snelle noten te binden zoals een strijkinstrument dat zou doen onder een boog. Op die basis gaat Bach met de koraalmelodie zelf aan de slag. Hij herneemt die lijn voor lijn, maar dan in heel snelle, korte fragmentjes, steeds in wisselende combinaties. Het resultaat is ronduit verbluffend. Geen wonder dat de Italiaanse componist en Bachfanaat Ferruccio Busoni begin twintigste eeuw dit opgewekte stuk voor zijn favoriete instrument bewerkte en zo de effectminnende pianist van een ideale toegift voorzag.

BWV
734
Titel
Nun freut euch, lieben Christen g'mein
Instrument
orgel
Genre
orgelwerken
Jaartal
ca. 1708-1717
Stad
Weimar?
Bijzonderheden
Een alternatieve versie van dit werk getiteld 'Es ist gewisslich an der Zeit', wordt omschreven als een vroege versie, of een minder geslaagde bewerking, vooral waar de melodie met het oog op de andere tekst afwijkt van Bachs versie.

Achtergrondvideo's

Organist Erwin Wiersinga

“Erwin Wiersinga over het levendige en dansende karakter van BWV 734.”

Teksten

Origineel

Vertaling

Credits

  • Publicatiedatum
    5 februari 2016
  • Opnamedatum
    25 augustus 2015
  • Locatie
    Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof
  • Organist
    Erwin Wiersinga
  • Orgel
    Christoph Treutmann, 1731
  • Cameraregie en montage
    Onno van Ameijde
  • Camera
    Maarten van Rossem, Onno van Ameijde
  • Muziekproductie, montage en mix
    Holger Schlegel
  • Interview
    Onno van Ameijde
  • Productie
    Jessie Verbrugh

Help ons All of Bach te voltooien

Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!