Herr Jesu Christ, dich zu uns wend
BWV 709 uitgevoerd door Leo van Doeselaar
Sint-Catharinakerk, Hamburg
Achter de muziek
Een plechtige zoektocht
Ietwat archaïsch roept Bach Christus aan om de weg naar de waarheid te vinden
Deze koraalbewerking is ontroerend simpel. De rijk versierde melodie in de sopraan schrijdt traag voort en drukt zo een plechtig stempel op het stuk. De drie onderstemmen voegen daaraan uiterst bescheiden het hunne toe, met gebruikmaking van flarden uit de originele koraalmelodie.
Bach maakte meerdere bewerkingen van dit koraal, die allemaal een ander aspect van de tekst als uitgangspunt nemen. Waar bijvoorbeeld BWV 655 aansluit bij de jubel van de engelenschaar uit het derde couplet, lijkt het of Bach hier het eerste couplet in gedachten had. Daarin wordt de hulp van Christus ingeroepen om de weg naar de waarheid te vinden.
De lang aangehouden beginnoten van iedere frase duiden er mogelijk op dat dit de eerste keer is dat Bach dit koraal bewerkte. Het stuk dateert in elk geval uit zijn jonge jaren, uit de vroege Weimarperiode, of wie weet nog uit de tijd dat hij in Mühlhausen werkte. De ietwat archaïsche sfeer die wordt opgeroepen, beviel Bach zelf later misschien minder; het is in elk geval niet aan hem te danken dat dit stuk bewaard bleef.
Kirnbergerschen Sammlung, BWV 690-713
Bach heeft veel van zijn composities gekoesterd. Hij zorgde dat ze werden gebundeld of gerecycled en als het even kon werden uitgegeven. Maar er zijn ook stukken die achter het net visten. Zoals de vierentwintig vroege orgelcomposities die bekend geworden zijn als de Kirnbergerschen Sammlung. We danken de overlevering van deze werken aan Bachs student Johann Kirnberger, die na de dood van zijn leermeester onder meer vierentwintig orgelcomposities verzamelde. Wat het meest opvalt aan deze collectie is het gebrek aan samenhang. De enige overeenkomst is dat alle werken zeer waarschijnlijk stammen uit de periode vóór 1710.
- BWV
- 709
- Titel
- Herr Jesu Christ, dich zu uns wend
- Instrument
- orgel
- Genre
- orgelwerken
- Serie
- Kirnbergerschen Sammlung (orgel)
- Jaartal
- vóór 1710?
- Stad
- Mühlhausen of Weimar
- Bijzonderheden
- Van dit koraal heeft Bach later nog meer bewerkingen gemaakt: BWV 632, 655, 726 en 749.
Teksten
Origineel
Vertaling
Credits
-
- Publicatiedatum
- 23 oktober 2015
-
- Opnamedatum
- 21 oktober 2014
-
- Locatie
- Sint-Catharinakerk, Hamburg
-
- Organist
- Leo van Doeselaar
-
- Orgel
- Verschillende bouwers van de 15de tot de 19de eeuw. Reconstuctie: Flentrop 2013
-
- Productie
- Frank van der Weij
-
- Cameraregie
- Jan Van den Bossche
-
- Directors of photography
- Sal Kroonenberg, Ruben van den Broeke
-
- Camera assistenten
- Andreas Grotevent, Lucas Lütz
-
- Muziekproductie, montage en mix
- Holger Schlegel
-
- Beeldmontage
- Jasper Verkaart
-
- Interview
- Onno van Ameijde
-
- Met dank aan
- Vadim Dukart, Andreas Fischer
Ontdek
Help ons All of Bach te voltooien
Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!