Canon perpetuus uit Musikalisches Opfer
BWV 1079/11 uitgevoerd door Shunske Sato, Marten Root,
Leo van Doeselaar en Mieneke van der Velden
Het Concertgebouw, Amsterdam
Achter de muziek
Geen puzzel
Bach maakte het de musici makkelijk
Canons, muziekstukken waarbij je één partij noteert waaruit vervolgens meerdere stemmen kunnen worden afgeleid, heb je in alle soorten en maten. Het kan heel eenvoudig, zoals het liedje Vader Jacob, maar ook heel ingewikkeld. De tien canons in Bachs Musikalisches Opfer variëren van vrij eenvoudig oplosbaar tot ingenieuze puzzels.
Wie al meer van onze opnames van canons uit het Musikalisches Opfer zag, valt misschien iets op als hij deze Canon perpetuus (eeuwigdurende canon) bekijkt: het is een canon met een gespiegelde partij, maar in de spiegel zien we niet dezelfde, maar een andere musicus. Waarom? Bach maakte het de spelers bij deze canon makkelijk. Dit stuk is afgedrukt aan het einde van de Triosonate op een deel van een pagina die anders leeg zou blijven. En deze keer noteerde hij de canon niet als puzzel, maar schreef hij alle stemmen uit en schreef hij ook de bezetting erbij. De vioolpartij spiegelt de fluit, vandaar dus een ander instrument in de spiegel.
Musikalisches Opfer, BWV 1079
Het Musikalisches Opfer is een bijzondere collectie kamermuziek binnen het werk van Johann Sebastian Bach, geschreven voor Frederik de Grote van Pruissen. Musikalisches Opfer betekent zoiets als: een muzikaal cadeau – en precies dat is de collectie ook in oorsprong.
Het begint allemaal in mei 1747 als Bach in Potsdam op bezoek is bij zijn zoon Carl Philipp Emanuel, die werkte aan het hof van Frederik de Grote. Bach werd bij Frederik geïntroduceerd en tijdens hun ontmoeting gaf Frederik, die gehoord had dat Bach een groot improvisator was, hem een thema en vroeg hem ter plekke een fuga te improviseren, ongetwijfeld de eerste worp van het Ricercar a 3. Bach deed dat volgens bronnen briljant, en toonde zich zo enthousiast over het ‘koninklijke thema’ dat hij beloofde om de fuga ‘op koper’ te laten graveren en drukken.
Zo gezegd, zo gedaan. Twee maanden later publiceerde Bach een serie composities, een triosonate, een driestemmige en een zes-stemmige ricercare en tien canons, allemaal geïnspireerd door het thema van de koning. Frederik kreeg een prachtige luxe print opgestuurd, en Bach deelde zijn meesterwerk uit aan zijn vrienden, ondanks de toch hoge drukkosten. Bach zelf noemde de verzameling overigens geen Musikalisches Opfer, maar Regis Iussu Cantio Et Reliqua Canonica Arte Resoluta (het door de koning opgegeven thema, met toevoegingen, opgelost in canonische stijl). De beginletters van deze uitgebreide titel vormen de term ricercar; een in die tijd gangbare benaming voor een instrumentaal stuk waarin diverse thema’s worden geïntroduceerd en geïmiteerd.
De canons in het Musikalisches Opfer zijn een soort visuele muziek. Bach schreef ze op als puzzels, die de speler eerst moet oplossen voor hij het stuk op de juiste manier kan uitvoeren. In deze opname wilden we deze ‘visuele muziek’ heel letterlijk in beeld brengen. Daar waar bijvoorbeeld een partij wordt gedubbeld, zal de speler twee keer in beeld zijn. Wordt een partij gespiegeld, dan zie je de speler ook in een spiegel.
- BWV
- 1079/11
- Titel
- Canon perpetuus
- Instrument
- viola da gamba, traverso, viool, fortepiano
- Genre
- kamermuziek
- Jaartal
- 1747
- Stad
- Leipzig
- Bestemming
- geschreven voor Frederik de Grote
Met steun van
Achtergrondvideo's
Teksten
Origineel
Vertaling
Credits
-
- Publicatiedatum
- 30 september 2021
-
- Opnamedatum
- 7 juli 2020
-
- Locatie
- Het Concertgebouw, Amsterdam
-
- Viool
- Shunske Sato
-
- Viola da gamba
- Mieneke van der Velden
-
- Traverso
- Marten Root
-
- Fortepiano
- Leo van Doeselaar
-
- Regie en beeldmontage
- Onno van Ameijde
-
- Muziekopname
- Guido Tichelman, Bastiaan Kuijt, Pim van der Lee
-
- Audiomontage en -mix
- Guido Tichelman
-
- Camera
- Onno van Ameijde, Jeroen Simons
-
- Licht
- Emile Groenewoud
-
- Lichtassistent
- Erwin Smit, Aden Zijp
-
- Datahandling
- Stefan Ebels
-
- Assistent audioregie
- Marloes Biermans
-
- Productie
- Jessie Verbrugh
-
- Met steun van
- MWH4impact
Musikalisches Opfer
Het Musikalisches Opfer is een bijzondere collectie kamermuziek binnen het werk van Johann Sebastian Bach, geschreven voor Frederik de Grote van Pruisen, en bestaat in totaal uit 13 delen.
Ontdek
Help ons All of Bach te voltooien
Een groot deel moet nog opgenomen worden voordat het gehele oeuvre van Bach online staat. Dit redden we niet zonder financiële steun van donateurs. Help ons de muzikale nalatenschap van Bach te voltooien en steun ons met een gift!